NOS NieuwsAangepast

Onrust patiëntendossier neemt toe

De onrust rond het elektronisch patiëntendossier neemt toe. Volgens onderzoekers van de UvA kan de Amerikaanse overheid mogelijk meekijken op basis van Amerikaanse anti-terreurwetten. Betrokkenen menen dat het zo'n vaart niet loopt.

Minister Schippers van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat in Nederland een medisch beroepsgeheim geldt. Volgens haar kan er daarom geen sprake van zijn dat wie dan ook zonder toestemming in medische gegevens van anderen zit te neuzen.

Gerustgesteld

De onrust is ontstaan doordat het systeem voor het patiëntendossier (epd) wordt gebouwd en beheerd door het Amerikaanse bedrijf CSC. Dat heeft vestigingen in Nederland, maar valt onder het Amerikaanse moederbedrijf en dus onder Amerikaanse wetgeving als de Patriot Act.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) zegt dat de software wordt geleverd door een Nederlands dochterbedrijf. Ze nemen verder genoegen met garanties van de CSC.

In het contract dat de VZVZ met CSC heeft gesloten staat dat het bedrijf zich altijd aan de Nederlandse wetgeving zal houden en verzoeken uit Amerika voor de Nederlandse rechter zal aanvechten. Daarom is de organisatie achter epd gerustgesteld.

Nauw betrokken

Maar Joris van Hoboken, onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht aan de UvA, noemt die geruststelling geen garantie. "Naar de Nederlandse rechter stappen kan nou juist niet. Dat is het kenmerk van de Patriot Act. Lokale wetgeving wordt door de Amerikanen niet serieus genomen. De Patriot Act geeft ze vergaande bevoegdheden."

Het bedrijf CSC is al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling van het epd. Eerder zei de VZVZ dat ze de samenwerking wordt beëindigd als ze zich aan de Patriot Act houden.

Gegevens afstaan

Onderzoeker Van Hoboken: "De Patriot Act en de FISA Amendment Act maken het mogelijk dat een Amerikaans bedrijf wordt gedwongen om gegevens die zij beheren af te staan. Ook als dit bedrijf een Nederlandse vestiging heeft en als de computers in Nederland staan."

Het hoofdkantoor van CSC staat in Falls Church, vlak buiten Washington. CSC is wereldwijd actief. Er werken bijna 100.000 mensen voor het bedrijf. In Nederland heeft het twee vestigingen, in Utrecht en in Leiden. Ze leveren diverse ict-diensten die naar eigen zeggen juist specifiek voldoen aan de Patriot Act.

Een Nederlandse manager van CSC kon geen commentaar geven en verwees door naar de afdeling Corporate Communications in de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl