Stilte uit Syrië

Aangepast op

Al urenlang is het stil vanuit Syrië: er komt weinig tot geen nieuws uit het land. Het internet ligt er sinds gistermiddag uit en ook bellen met mobiele en vaste telefoon is bijna niet mogelijk.

Activisten geven president Assad de schuld van de internetblack-out; hij zou ze op deze manier tegen willen werken. De Syrische regering zegt dat opstandelingen verantwoordelijk zijn. Internationale waarnemers zeggen dat de rebellen geen enkel belang hebben bij een communicatie-isolement.

'Offensief'

Onze correspondent Sander van Hoorn denkt dat de regering de communicatie heeft afgesloten. "Dat zou er dan op wijzen dat zij bezig zijn met een grootschalig offensief", zegt hij. Je hoort hem in het geluidsfragment rechts.

In een wereldwijd netwerkoverzicht zijn alle 84 Syrische blokken van internetadressen onbereikbaar. Volgens onderzoeksbureau Renesys betekent dit dat het land praktisch van het internet is verdwenen.

'Regeringsbesluit'

Het lukte BBC-journaliste Lina Sinjab vanochtend om met haar mobiele telefoon naar de redactie te bellen. "Binnenlands telefoneren in Syrië is al lastig, we kunnen veel gebieden niet bereiken. Maar het nog moeilijker, zelfs bijna onmogelijk, om een internationaal telefoontje te plegen", zegt zij in een geluidsopname van het telefoongesprek.

Sinjab zegt bronnen te hebben gesproken die verantwoordelijk zijn voor het Syrische internetsysteem. "Zij bevestigen dat het een beslissing van de regering is om het internet uit te schakelen".

Voor het eerst

"Voor het eerst sinds de oorlog begon anderhalf jaar geleden: Syrian Internet Is Off The Air", twitterde de Nederlandse journalist Harald Doornbos gisteren.

CNN-journalist Ben Wedemanschreef gistermiddag: "Op de Syrische tv meldt de minister van Communicatie dat technici bezig zijn om het internet te repareren."

Door: Suse