NOS NieuwsAangepast

Secret Santa deelt geld uit op straat

Je zou hem maar tegenkomen op straat: Secret Santa. Een rijke zakenman die rondloopt in New York en geld uitdeelt. Gierig is hij niet, want hij drukt briefjes van 100 dollar in je hand. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

"Het gaat niet om het geld, maar om willekeurige daden van vriendelijkheid", zegt de zakenman die graag anoniem wil blijven. "Ik ben gewoon een voorbeeld en als 10 procent van de mensen die mij ziet mijn voorbeeld volgen, kan iedereen Secret Santa zijn", zegt de gulle gever.

De zakenman geeft zijn geld niet aan willekeurige voorbijgangers. Alleen mensen die door orkaan Sandy zijn getroffen en bijvoorbeeld hun huis verloren, komen bij Secret Santa in aanmerking. Zo gaat de zakenman onder andere langs opvangcentra voor mensen die hun huis verloren door de storm en bezoekt hij Leger des Heilswinkels om daar briefjes van 100 uit de delen.

'Elfenpetje'

Met zoveel geld op zak loop je het risico om overvallen te worden, maar de zakenman wordt goed beveiligd door politie- en FBI-agenten. Andere mensen vergezellen de zakenman en dragen een rood petje met de tekst 'Elf' erop. Zelf is Secret Santa niet in een kerstmanpak gehesen, maar draagt hij gewoon een spijkerbroek en een rode jas. Ook hij draagt een rood 'elfenpetje'.

De groep houdt nauwlettend in de gaten dat ze alleen geld geven aan de mensen die door Sandy zijn getroffen. Niet altijd makkelijk: meer mensen hebben er lucht van gekregen dat de zakenman geld uitdeelt en vragen hem daarom om geld.

Idee overgenomen

De anonieme zakenman heeft het idee overgenomen van een goede vriend, die elk jaar in december geld weggaf aan nietsvermoedende voorbijgangers. Zijn vriend, Larry Stewart, gaf meer dan één miljoen dollar aan vreemden en overleed in 2007. Zelf wil Secret Santa zijn naam niet bekendmaken. Ook weigert hij op de foto te gaan.

Door: Esther

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl