WikiLeaks-lek beklaagt behandeling

Aangepast op

De Amerikaanse militair die honderdduizenden geheime documenten aan WikiLeaks zou hebben gelekt, zegt dat hij onmenselijk is behandeld. Bradley Manning zei dat bij zijn eerste publieke optreden sinds zijn arrestatie in mei 2010.

Manning werd een half jaar voor de WikiLeaks-onthullingen opgepakt op een militaire basis in Bagdad. Hij werd gevangen gezet in Koeweit, in een ruimte die volgens Manning twee vierkante meter groot was. Hij zou er volledig in de war zijn geraakt en zijn flauwgevallen.

'Wreed en inhumaan'

Na twee maanden werd de militair overgeplaatst naar een gevangenis in Virginia. Daar werd hij 23 uur per dag geïsoleerd. Zijn bril en ondergoed werden om veiligheidsredenen afgepakt. Ook werd hij meerdere keren per uur geïnspecteerd door een bewaker, om te voorkomen dat hij zelfmoord pleegde.

Manning wil dat de zaak tegen hem wordt geseponeerd, omdat zijn detentie illegaal zou zijn geweest. In maart zei een VN-inspecteur al dat de behandeling van Manning wreed en inhumaan was. Het Amerikaanse leger verdedigt de praktijken, omdat Manning een 'maximum-security'-gevangene was.

Levenslang

De 24-jarige Manning is de grote spil in de WikiLeaks-affaire, die eind 2010 voor veel ophef zorgde. Hij zou tijdens zijn verblijf in Irak honderdduizenden geheime documenten hebben doorgespeeld aan WikiLeaks-voorman Julian Assange.

De militair is aangeklaagd op 22 punten, waaronder het helpen van de vijand. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot levenslang. WikiLeaks heeft overigens nooit bevestigd dat Manning het lek was.