NOS NieuwsAangepast

VS: Palestijnse status 'onfortuinlijk'

Door correspondent Wouter Zwart

Slechts negen landen stemden tegen het VN-besluit om de status van de Palestijnse Autoriteit te verhogen. Een daarvan was de Verenigde Staten. Meteen na de stemming sprak de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice van een "onfortuinlijke resolutie, die averechts werkt en zorgt voor meer obstakels op de weg naar vrede." Minister Clinton van Buitenlandse Zaken sprak vergelijkbare woorden.

Deskundigen noemen dit Palestijnse succes een nederlaag voor de Amerikaanse diplomatie. In 2011 hield de VS een Palestijns verzoek om volwaardig lidmaatschap in de VN-Veiligheidsraad nog wel tegen.

Raketaanvallen

Washingtons positie in de Palestijnse kwestie hangt nauw samen met het bondgenootschap met Israël. Waar andere westerse landen regelmatig kritiek leveren op Israëls militaire operaties in de Palestijnse gebieden, blijft Amerika vaak aan de zijde staan van Israël. Dat land rechtvaardigt het ingrijpen als een recht op zelfverdediging.

Ook tijdens de recente raketaanvallen vanuit Gaza en de daaropvolgende vergeldingsacties herhaalde president Obama zijn steun aan Israël.

Republikeinen

Toch is Amerika's positie aan de Palestijns-Israëlische onderhandelingstafel niet zo vanzelfsprekend meer als een paar jaar geleden. Het is bekend dat de relatie tussen Obama en de Israëlische premier Netanyahu niet optimaal is. Zo zou de premier van Israël niet blij zijn met de Amerikaanse pogingen om diplomatiek overleg met Iran te voeren. President Obama weet dat Netanyahu meer vrienden heeft bij de Republikeinen en liever Mitt Romney in het Witte Huis had gezien.

Ook mist Amerika sinds de afzetting van president Mubarak in Egypte een belangrijke bondgenoot aan de Arabische kant. Mubaraks opvolger Mohammed Morsi is alles behalve een vanzelfsprekende partner.

Weliswaar wisten hij en de Amerikaanse minister Clinton uiteindelijk een staakt-het-vuren af te dwingen in het recente Palestijnse conflict, maar inmiddels kampt Morsi in eigen land met een groeiende oppositie en onrust. Dat leidt tot bezorgdheid van alle betrokken landen, inclusief de Verenigde Staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl