'Israël moet nederzettingen stoppen'

Aangepast op

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt dat het Israëlische nederzettingenbeleid in de bezette gebieden een tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnen belemmert.

"Als Israël doorgaat met het nederzettingenbeleid, waardoor stukje bij beetje land wordt bezet dat in de uiteindelijke regelingen toekomt aan de Palestijnen, wordt het wel heel moeilijk", zegt de PvdA-minister vanavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

'Steen des aanstoots'

De Nederlandse regering voert volgens hem daarom druk uit op Israël om te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. "We moeten duidelijk maken dat dit echt een steen des aanstoots is."

Timmermans wijst erop dat er "uiteraard meer grote problemen" zijn die het vredesproces in de weg staan, "zoals de schandalige raketbeschietingen van Hamas op Israël". Maar het nederzettingenbeleid is volgens hem "heel ernstig".

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken gaat in zijn oordeel over het nederzettingenbeleid verder dan zijn voorgangers. Oud-minister Rosenthal greep in toen er in een EU-verklaring over Israël een verwijzing stond naar een kritisch rapport over het nederzettingenbeleid. Hij vond dat dit het vredesproces bedreigde.