Lagere straf Groningse hiv-zaak

Aangepast op

Het gerechtshof in Arnhem heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen van 8 en 5 jaar voor de Groningse hiv-zaak. Ze stonden terecht voor het drogeren van vijf mannen die ze vervolgens injecteerden met besmet bloed om met hen onveilige seks te kunnen hebben.

Volgens het gerechtshof is niet te bewijzen dat de slachtoffers nog niet besmet waren voor ze de seksfeesten bezochten. Daarom zijn de straffen lager dan de eis. De mannen zijn wel veroordeeld voor diverse pogingen tot zware mishandeling en het overtreden van de opiumwet.

Opzettelijke besmetting

Twee jaar geleden diende er ook al een hoger beroep in de zaak. Toen werden de verdachten wel veroordeeld voor het opzettelijk besmetten van anderen met hiv. De twee kregen toen straffen van 12 en 9 jaar.

De zaak in hoger beroep moest worden overgedaan, omdat de bewijsvoering volgens de Hoge Raad ondeugdelijk was. Omdat niet in alle gevallen kon worden vastgesteld dat het om opzettelijke besmetting ging, was de eis nu lager dan twee jaar geleden.

Onbeschermde seks

In cassatie wilde de Hoge Raad niet uitsluiten dat de mannen besmet waren geraakt door onbeschermde seks. De zaak werd daarom terugverwezen.

Tijdens de behandeling van de zaak, twee weken geleden, betoogde de advocaat-generaal dat bij twee mannen een verband bestaat tussen de injectie en de hiv-besmetting. Bij de overige drie zou sprake zijn van poging tot zware mishandeling, waarbij het directe verband niet kan worden gelegd.

De mannen hebben vastgezeten sinds de zaak aan het licht kwam. Inmiddels zijn ze vrij omdat ze tweederde van hun straf uitgezeten hebben.