Hulp voor Amsterdam bij asielkamp

Aangepast op

Een groot aantal gemeenten helpt Amsterdam bij de opvang van de afgewezen asielzoekers in uit het tentenkamp. Morgen wordt het kamp in Amsterdam-Osdorp ontruimd door de politie.

Dat zijn onder meer de gemeenten Rotterdam, Almere, Leeuwarden, Haarlem, Purmerend, Zaanstad, Leiden en Eindhoven. Die gemeenten stellen plekken in de daklozenopvang beschikbaar.

Ontruiming

De rechter oordeelde gisteren dat het tentenkamp ontruimd mag worden. In afwachting van het oordeel van de rechter bood Amsterdam vorige week aan tijdelijke opvang te regelen voor mensen die het kamp voor morgenochtend verlaten.

GGD

De mensen die kiezen voor opvang elders, worden eerst door de GGD onderzocht en daarna doorverwezen naar de gemeenten die Amsterdam helpen bij het opvangen van de mensen uit het tentenkamp.

Amsterdam heeft vorige week gezegd dat de noodopvang elders dertig dagen zou duren. Onduidelijk is wat er na die dertig dagen gebeurt. Dat zal iedere gemeente nu afzonderlijk bepalen.

Het tentenkamp aan de Notweg werd in september opgezet door zo'n veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij wilden met het kamp aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie.