MRSA op 8% kuikenbedrijven

Aangepast op

Op acht procent van alle vleeskuikenbedrijven is de MRSA-bacterie aanwezig. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Besmette dieren kunnen de bacterie overdragen op de mens.

Voor gezonde mensen is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk. Patiƫnten in ziekenhuizen lopen wel risico omdat zij minder weerstand hebben. De bacterie is resistent voor de gangbare antibiotica.

Vleeskuikenhouders

Uit het onderzoek blijkt dat 9 procent van de vleeskuikenhouders drager is van de bacterie. Bij slachthuispersoneel kan dat oplopen tot 14 procent.

In slachterijen waar de dieren worden verdoofd met gas, is de kans op een MRSA-besmetting vier keer zo klein als in bedrijven met elektrische verdoving via een waterbad.

Beweging

Volgens de NVWA bewegen de dieren bij een gasverdoving veel minder, waardoor er minder stofdeeltjes in de lucht terechtkomen.

Ook omdat de gasmethode voor de dieren minder belastend is, pleit het Bureau Risicobeoordeling van de NVWA voor een slachtmethode waarbij de dieren zo min mogelijk bewegen.

De NVWA deed eerder onderzoek naar het voorkomen van de MRSA-bacterie op varkenshouderijen. Daar bleek zo'n 25 procent van de bedrijven besmet.