De commissie die een nieuwe grondwet voor Egypte opstelt, heeft zijn werk versneld afgerond. De commissie wil vandaag over het voorstel stemmen. Daarna moet er een referendum komen, waarin de bevolking zich kan uitspreken.

De oppositie noemt de stemming over het voorstel onzinnig, omdat de commissie geen afspiegeling meer is van de Egyptische samenleving.

Opgestapt

In de commissie zitten alleen nog leden van de Moslimbroederschap van president Morsi en andere islamitische partijen. De liberale, linkse en christelijke leden zijn opgestapt, omdat de islamisten hun zin zouden willen doordrijven.

Het nieuws over de stemming volgt op het bericht dat het constitutionele hof zondag beslist of de commissie moet worden opgeheven. De zitting van het hof gaat gewoon door, heeft een woordvoerder laten weten.

Verlenging

De termijn waarbinnen de commissie zijn werk moet hebben afgerond, werd door president Morsi vorige week nog verlengd tot januari.

Daarna braken er hevige rellen uit, omdat Morsi zijn eigen bevoegdheden tijdelijk uitbreidde.

Staatsgreep

De nieuwe bevoegdheden moesten hem in staat stellen om "de revolutie te beschermen". De oppositie beschouwt de stappen van Morsi als een verkapte staatsgreep.

Zodra de nieuwe grondwet is aangenomen, zouden Morsi's nieuwe bevoegdheden komen te vervallen.

STER reclame