Ban wil VN-ingrijpen in Mali

Aangepast op

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil dat er onder VN-vlag wordt ingegrepen in Mali. Hij heeft de Veiligheidsraad voorgesteld in te stemmen met het sturen van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die vrede actief moet afdwingen. Het moet volgens Ban een "offensieve missie" worden, gericht tegen de islamitische extremisten die het noorden van Mali hebben veroverd.

Normaal gesproken steunen de Verenigde Naties alleen operaties gericht op het handhaven van vrede. De laatste keer dat een missie bedoeld was om vrede actief af te dwingen, was begin jaren negentig in Somaliƫ. Bij zo'n missie is het gebruik van dodelijk geweld in gevechtssituaties toegestaan.

Geen geld

Ban stelt vooralsnog geen VN-geld beschikbaar voor de missie, wat hem op kritiek van diplomaten kwam te staan. De missie kost honderden miljoenen euro's per jaar. Aangenomen wordt dat westerse landen zal worden gevraagd om de kosten voor hun rekening te nemen.

Islamitische strijders, waaronder leden van een zusterorganisatie van al-Qaida, veroverden eerder dit jaar grote delen van het noorden van Mali. Ze hebben er de sharia ingevoerd. Zo is muziek verboden en worden vrouwen die hun lichaam niet helemaal bedekken, afgeranseld.