Affaire onthutst collega's Stapel

Aangepast op

De affaire-Stapel hakt er behoorlijk in bij sociaal psychologen. Dat zegt Daniƫl Wigboldus, de voorzitter van de vereniging van sociaal psychologen (ASPO). "Als directe collega's zijn wij geschokt", zegt hij.

De commissies die de fraude van Stapel onderzochten hebben volgens Wigboldus niet het topje, maar een hele ijsberg blootgelegd. Toch vindt hij het te ver gaan om te stellen dat het hele vakgebied is verziekt.

Collega-psychologen die met Stapel werkten, hebben volgens de commissies niet doelbewust meegewerkt aan frauduleuze publicaties, maar waren soms wel "wetenschappelijk onzorgvuldig". Wigboldus noemt dat een serieuze aantijging. "We zijn heel druk bezig om dat in kaart te brengen", zegt hij.

Duidelijk rapporteren

Het is volgens Wigboldus inmiddels tot sociaal psychologen doorgedrongen dat het belangrijk is om hun bevindingen duidelijk te rapporteren. Een voorbeeld daarvan is het opslaan en delen van onderzoeksgegevens. Dat was volgens Wigboldus eerst niet goed geregeld.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen sluit zich daarbij aan. "Wetenschappers moeten niet meer zoals Stapel in isolement kunnen werken", zegt KNAW-president Clevers. "Niemand wist precies wat hij deed."

Clevers pleit voor een systeem waarbij wetenschappers zo veel mogelijk in teams werken. "Laat ze elkaar controleren, als beveiliging tegen dit soort excessen."