NOS NieuwsAangepast

Diederik Stapel: ik heb gefaald

"Ik heb gefaald als wetenschapper." Dat zegt Diederik Stapel in een reactie op het kritische eindrapport van de commissies van de universiteiten Amsterdam, Groningen en Tilburg die zijn fraude onderzochten. "De waarheid was beter af zonder mij", zegt hij tegen de NOS.

Stapel voelt diepe spijt (.pdf) voor de pijn die hij anderen heeft aangedaan. "Ik heb collega's die in het volste vertrouwen met mij samenwerkten een rad voor de ogen gedraaid. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt."

Stapel wilde naar aanleiding van het rapport geen vragen beantwoorden, maar alleen een verklaring afleggen.

Professionele hulp

In die verklaring zegt dat hij een perfecte wereld had gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte. "Ik dacht dat ik hier iedereen een plezier mee deed", aldus Stapel. "Ruim een jaar geleden spatte die wereld van illusies uit elkaar."

Eind augustus 2011 kwam aan het licht dat Stapel in zijn wetenschappelijke publicaties vervalste gegevens gebruikte. Stapel werkte toen in Tilburg als hoogleraar cognitieve sociale psychologie.

Het afgelopen jaar probeerde hij te doorgronden waarom hij fraudeerde. Hij zocht professionele hulp, hield een dagboek bij en sprak met vrienden. Omdat zijn gedachten en inzichten volgens hem niet makkelijk samen zijn te vatten in "nieuwszoekende interviews", heeft hij zijn bevindingen gebundeld in een boek.

Littekens

Hij hoopt dat alle betrokkenen een nieuwe fase in kunnen gaan nu het eindrapport is gepresenteerd. "Hopelijk kan iedereen de toekomst, ondanks de littekens, teleurstelling en verbijstering, met vertrouwen tegemoet treden."

Kort nadat de fraude van Stapel vorig jaar aan het licht was gekomen, kwam er een schriftelijke verklaring (.pdf) van hem uit. Daarin bood hij collega's, promovendi en de gehele academische gemeenschap zijn excuses aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl