Geen controle in coffeeshop R'dam

Aangepast op

Rotterdam gaat klanten van coffeeshops niet controleren op woonplaats. Burgemeester Aboutaleb schrijft aan de gemeenteraad dat Rotterdam nauwelijks drugstoerisme kent en dat het controleren van de woonplaats van de klant daarom niet nuttig is.

Amsterdam maakte onlangs al bekend dat er geen controles op woonplaats komen. De hoofdstad wil de coffeeshops juist open houden voor toeristen.

Maatwerk

In Rotterdam zijn volgens burgemeester Aboutaleb bij de politie geen signalen bekend van overlast door drugstoeristen. Zodra er overlast ontstaat, kunnen politie en justitie alsnog overgaan tot handhaving, schrijft de burgemeester.

In het regeerakkoord is afgesproken dat klanten van coffeeshops moeten aantonen dat ze in Nederland wonen. De handhaving van die regels moet in overleg met de gemeenten gebeuren.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam gebruikte die clausule eerder om de 220 coffeeshops in de hoofdstad open te houden voor toeristen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie liet toen weten dat dat niet zomaar kan. Volgens hem moet de uitvoering van maatwerk nog worden uitgewerkt.