NOS NieuwsAangepast

Geen landelijk epd voor huisarts

Huisartsen en apothekers worden vooralsnog uitgesloten van landelijke uitwisseling van patiëntgegevens. Ze mogen voorlopig alleen regionaal gegevens uitwisselen. Dat blijkt uit de uitgewerkte plannen van de zorgverleners die werken aan de doorstart van het omstreden Elektronisch Patiëntendossier (epd). Het gaat om een tijdelijke maatregel die bekend wordt nadat er een storm van kritiek over het epd nieuwe stijl is ontstaan.

De initiatiefnemers bevestigen dat het om "een knieval" gaat. "Uiteindelijk willen we liever een systeem zonder regionale schotten", zegt Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie.

Overtuigen

De Eerste Kamer verwierp vorig jaar de plannen voor het Elektronisch Patiëntendossier, onder meer vanwege zorgen over de privacy. Zorgaanbieders werken sindsdien aan een doorstart per 1 januari. Vanaf die datum mogen patiënten zelf aangeven of ze mee willen doen aan de uitwisseling van hun medisch dossier of niet.

De zorgaanbieders streven ernaar 90 procent van de bevolking over de streep te trekken. Aan huisartsen wordt gevraagd hun patiënten van het nut te overtuigen. Ze krijgen een kleine vergoeding per aangebracht dossier.

Er is nog altijd veel kritiek op het epd. Beveiligingsexperts noemen het systeem "inherent onveilig" omdat via één knooppunt de medische dossiers van alle bij het systeem aangesloten Nederlanders op te vragen zijn. En steeds meer artsen laten weten niet mee te willen werken aan het overtuigen van hun patiënten.

Kritisch

Uit de uitgewerkte plannen blijkt dat er nu sprake is van een tijdelijke regionale beperking voor huisartsen en apothekers. Die wordt opgeheven zodra patiënten zelf toestemming kunnen geven wie hun dossier mag opvragen. Dat systeem is nog niet af. De initiatiefnemers blijven landelijke uitwisseling voor alle zorgverleners nastreven.

Beveiligingsonderzoeker Guido van 't Noordende van de Universiteit van Amsterdam blijft kritisch over het systeem. Hij denkt dat dit aan de privacybezwaren geen eind maakt: "tegen een hack van een ziekenhuis of het Landelijk Schakelpunt helpt het sowieso niet".

Voor ziekenhuizen blijft het landelijk ophalen van dossiers wel mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl