Door correspondent Rop Zoutberg

Een afsplitsing van de Griekse neo-nazistische partij Gouden Dageraad wordt actief in Italië. De partij 'Alba Dorata' wil meedoen aan regionale verkiezingen in het noordelijke Lombardije en naar eigen zeggen daarna oprukken naar het landelijke parlement.

De Italiaanse 'Alba Dorata' zegt op te komen voor sociale rechten, en dat het met geweld niets te maken heeft. De ultrarechtse Gouden Dageraad won bij de laatste landelijke verkiezingen in Griekenland 18 van de 300 zetels met een agressief programma dat zich openlijk richtte tegen buitenlanders.

Maffia

"Er zijn kwetsbare groepen die zich niet vertegenwoordigd voelen door wie dan ook, rechts noch links", zegt algemeen secretaris van de partij Alessandro Gardossi vandaag in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. Volgens Gardossi is het eerste doel van zijn partij Lombardije los te maken van Italië en om te vormen tot een onafhankelijk kanton. Van daaruit wil zijn partij de strijd aangaan "met immigratie en de maffia".

In eerdere interviews sprak Gardossi zijn bewondering uit voor "de sociale staat" van Benito Mussolini en het economisch beleid van Adolf Hitler. De regionale verkiezingen in Lombardije worden begin volgend jaar gehouden.

STER reclame