Japan stopt 'wederopbouwprojecten'

Aangepast op

Japan trekt de stekker uit 35 dubieuze projecten die worden gefinancierd met geld voor tsunamislachtoffers. De voorstellen hadden niet direct met de wederopbouw in het rampgebied te maken.

Het land heeft ruim 110 miljard euro uitgetrokken voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van vorig jaar maart. Volgens cijfers van de regering kwam een kwart daarvan niet terecht bij direct betrokkenen.

Trage wederopbouw

Zo werd met het geld een weg gebouwd in Osaka, ver van het getroffen gebied. Ook waren er beroepsopleidingen voor gevangenen en een subsidie voor de walvisvaart. De redenering achter de projecten was dat ze in het algemeen zouden bijdragen aan de Japanse economie.

Premier Noda heeft scherpere richtlijnen opgesteld waaraan nieuwe projecten getoetst worden. Zo wil hij dat er meer geld in het getroffen gebied uitgegeven wordt.

De regering maakte vandaag ook bekend dat de wederopbouw traag verloopt. Zo is in het rampgebied veel puin wel geruimd, maar nog niet verwerkt. Ook is slechts 47 procent van de projecten opgestart.