NOS NieuwsAangepast

Man opgepakt voor hack ziekenhuis

De Nationale Recherche heeft een man opgepakt voor het hacken van het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

Na die computerinbraak werd een grote hoeveelheid patiëntgegevens uit het systeem gedownload.

Ernstig

Minister Schippers had eerder al gezegd dat de medische dossiers van 52 patiënten zijn ingezien. Zij noemde de kwestie heel ernstig.

De verdachte is een man van 26 uit Nieuwerkerk aan den IJssel. De Nationale Recherche heeft vandaag zijn huis doorzocht en daarbij computers en gegevensbestanden in beslag genomen.

Beveiliging

De digitale inbraak kwam aan het licht, nadat een hacker had gezegd dat de patiëntgegevens van het ziekenhuis slecht beveiligd waren.

Uit het verhoor moet blijken of die hacker dezelfde is als de man die nu is opgepakt. De gegevens van honderdduizenden mensen bleken jarenlang vrij eenvoudig te vinden via internet. Het ging onder meer om röntgenfoto's, diagnoses, adressen, telefoonnummers en burgerservicenummers.

Het ziekenhuis deed aangifte van computervredebreuk. Het is volgens het Openbaar Ministerie nog te vroeg om te zeggen of de hacker ethische motieven had en alleen de slechte beveiliging wilde aantonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl