Miljoenenclaim KLM door weigeren te dikke vrouw

Aangepast op

Een Hongaarse man eist zes miljoen dollar van onder meer de KLM , omdat die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vrouw. De vliegmaatschappijen weigerden de vrouw mee te nemen omdat ze te dik was. De vrouw was ernstig ziek en overleed negen dagen later.

De 56-jarige Vilma Soltesz paste met haar 193 kilo niet in de twee vliegtuigstoelen waarvoor ze betaald had. Ook waren er geen veiligheidsriemen die haar pasten. Daarom kreeg ze van de KLM, Delta Airlines en Lufthansa nul op het rekest en moest ze noodgedwongen in Hongarije blijven. Ze was met haar man op vakantie in haar geboorteland. Terug naar New York, waar het echtpaar woont, konden ze dus niet. Heen waren ze wel met het vliegtuig gekomen.

De vrouw zou zo dik zijn geworden doordat haar lichaam vocht vasthield door nierfalen en diabetes. Volgens hun advocaat waren de twee niet naar een Hongaars ziekenhuis gegaan omdat ze de artsen daar niet vertrouwden. Die zouden niet genoeg kennis hebben over haar langdurige ziektegeschiedenis. Daarnaast wilden ze volgens de advocaat ook nog een fors geldbedrag zien, onder tafel.

Tweede ticket

Een kleine drie jaar geleden was Air France-KLM de eerste luchtvaartmaatschappij die dikke mensen een extra ticket liet betalen voor een tweede stoel. Dat deden ze zodat de veiligheid en het comfort van medereizigers niet in het geding zouden komen. In het geval van Soltesz kon de KLM die veiligheid niet waarborgen.