Rebellen nog niet weg uit Goma

Aangepast op

Het blijft onduidelijk of de Congolese rebellenbeweging M23 bereid is zich terug te trekken uit de stad Goma. Vannacht verliep het ultimatum dat Afrikaanse leiders zaterdag hadden gesteld.

Vanochtend waren er berichten dat de beweging bereid was om uit Goma te vertrekken.Die kwamen van een legerleider uit Uganda die had gesproken met de militaire leider van M23, Sultani Makenga.

Geen terugtrekking

De politiek leider van de rebellenbeweging, Jean Marie Runiga, zei later op een persconferentie dat M23 helemaal niet van plan is om uit Goma te vertrekken en dat zijn beweging klaar is om het gevecht aan te gaan met het Congolese regeringsleger.

Runiga eiste onder meer de vrijlating van politieke gevangenen, meer bewegingsvrijheid voor oppositieleider Tshisekedi, en onderhandelingen met de regering van president Kabila. De regering van Congo heeft de eisen afgedaan als "een farce".

Vluchtelingen

De rebellen van M23 namen vorige week de strategisch belangrijke stad Goma in. Ze voeren in noorden en noordoosten van de Democratische Republiek Congo strijd met het regeringsleger.

Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.