Nederlands basketbalteam wegbezuinigd: doodsteek?

Aangepast op

Crisis in het basketbal: het Nederlands basketbalteam is wegbezuinigd. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) moet 5 ton bezuinigen en daarom is er de komende twee jaar geen geld voor het nationaal basketbalteam en Nederland onder de 20.

Die beslissing is zaterdag officieel geworden, tijdens de algemene ledenvergadering. En dat komt hard aan. Ook al stamt de laatste winst van de mannen op een EK uit 1989.

De vrouwenteams krijgen nog wel financiƫle steun, want die staan er beter voor. Ze kunnen zich kwalificeren voor de Spelen in Rio in 2016. "Met alle respect voor het vrouwenteam en de rolstoelbasketballers, het herenteam is je vlaggeschip", zei basketbalverslaggever Leon Kersten na de vergadering zaterdag.

Doodsteek

Volgens oud-basketballer Ton Boot is er financieel mismanagent gepleegd door het bestuur. "En dat het nationale team dat op z'n boterham krijgt, is niet eerlijk." NOS-sportcommentator Joop Vernooy noemt het de doodsteek voor het Nederlandse basketbal. Twee spelers zijn ook teleurgesteld:

Hoop

Drie oud-internationals, die hun naam niet openbaar willen, geven nog niet op. Op 8 december zijn de kwalificaties voor het EK en daar kan het team nog aan meedoen: als er 120.000 euro gevonden wordt. De drie zijn hard op zoek naar sponsors.

Een van de punten van kritiek is dat het basketbal voor jongens onder de 16 en onder de 18 wel blijft bestaan. Maar wat als die oudsten over twee jaar 20 zijn? "Je haalt voor al die jonge jongens het perspectief weg. Want wie zegt dat het over twee jaar wel kan?", aldus Kersten.

Door: Helen