Asscher verbaasd over kritiek

Aangepast op

Minister Asscher van Sociale Zaken is verbaasd over de kritiek van de Nationale Ombudsman op de fraudewet. Ombudsman Brenninkmeijer zei vandaag dat de nieuwe wet, die fraude met uitkeringen moet tegengaan, onuitvoerbaar en te streng is.

Opzet

Door de wet gaan de boetes voor uitkeringsfraude fors omhoog. Volgens Brenninkmeijer is er niet altijd sprake van opzet. De Ombudsman zegt dat hij zich baseert op onder meer de uitkeringsinstantie UWV, die ook kritiek zou hebben op de wet.

In een reactie wijst minister Asscher erop dat het UWV eerder juist gezegd heeft dat de nieuwe wet uitvoerbaar en handhaafbaar is. Volgens hem is de wet nodig omdat het aantal overtredingen fors is toegenomen. In 2010 ging het om 119 miljoen euro, vorig jaar om 153 miljoen euro aan uitkeringsfraude.

Tikfout

Volgens de Ombudsman is er vaak geen sprake van opzet, maar hebben mensen een formulier niet goed begrepen. Door de strenge wet dreigen ze hun uitkering kwijt te raken. Maar volgens Asscher blijft maatwerk mogelijk: "Een tikfout leidt niet tot stopzetten van een uitkering."

Fraudeurs die in de problemen raken, komen volgens het ministerie nog steeds in aanmerking voor schuldhulpverlening. "Ons doel is fraudeurs aanpakken. De regels zijn streng voor de kwaden, zodat er uitkeringen overblijven voor de goeden", zegt het ministerie.