Even geen verkleedpartijtjes voor Brusselse studenten

Aangepast op

Tijdens een ontgroening van een studentenvereniging moet je vaak de raarste outfits aantrekken. Ook onze zuiderburen doen daar graag aan mee. In Brussel gebeurt het vaak dat vrouwelijke studenten zich tijdens de 'doop' verkleden als man en de mannen als vrouw. Maar tegen deze verkleedpartijen zijn maatregelen genomen. Dat heeft de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) bepaald.

Vorige maand liep een verkleedpartij in Brussel namelijk flink uit de hand. Een 19-jarige student was net klaar met zijn ontgroening en liep in zijn vrouwenoutfit naar huis. Maar al snel werd hij omsingeld door een groepje allochtone jongeren. Ze pakten zijn telefoon af en hebben hem vervolgens in een parkeergarage verkracht. De daders zijn vastgelegd op camerabeelden en inmiddels zijn er twee jongens, van 15 en 17 jaar, opgepakt.

Maatregelen

De HUB heeft naar aanleiding van de verkrachting voorlopig maatregelen genomen om te voorkomen dat dit weer gebeurt. Zo moet de ontgroening afgelopen zijn voordat de winkels sluiten. "Ook mogen mannen niet in vrouwenkleding rond lopen en andersom", zegt studentenbegeleider Marc Ophalvens van de HUB. "Het is echt een onmiddelijke maatregel. Er is nooit een verbod geweest, maar er is een tijdelijke afspraak gemaakt met studenten."

Er stromen veel negatieve reacties binnen over de maatregelen. Zo reageert onder andere staatssecretaris Bruno De Lille op Twitter. "Student in vrouwenkleren wordt verkracht. Wat is HUB oplossing? Vanaf nu mogen studenten zich niet meer als vrouw verkleden! #Foutsignaal."

Ophalvens laat weten dat het iets genuanceerder ligt en de maatregelen niet voor altijd zijn en alleen tijdens de afgelopen ontgroeningen van kracht waren. "Toen nog niet bekend was wie de daders waren en de ontgroeningen nog bezig waren, leek deze maatregel ons het beste. Alle dopen zijn nu voorbij en de maatregel geldt ook niet meer", zegt Ophalvens.

Door: Esther