NOS NieuwsAangepast

Kickboksers willen af van imago

Nederlandse kickboksers willen af van het slechte imago dat de sport de laatste tijd heeft gekregen. In een manifest op de website van de Volkskrant zegt het Eindhovense CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga namens de kickboksers en kickboksscholen dat ze meer dan genoeg hebben van de ongeregeldheden en het wangedrag in hun sport.

"De laatste tijd wordt kickboksen in de publieke opinie steeds vaker geassocieerd met een tweederangssport die wordt bedreven en bezocht door asociale en criminele figuren. Als triest dieptepunt noemt Wijbenga de recente moord bij het jeugdkickboksgala in Zijtaart, waarbij tientallen kinderen aanwezig waren.

In een aantal aanbevelingen stelt Wijbenga onder meer voor om de omstreden kickboksgala's te vervangen door toernooien waarbij de sport weer vooropstaat. Ook moet streng worden opgetreden tegen doping- en drugsgebruik, en mogen mensen met een crimineel verleden geen bestuursfuncties krijgen.

Tweede sport

Kickboksen is in Nederland in de meeste grote en middelgrote steden inmiddels de tweede sport, gemeten naar het aantal beoefenaars. Daarmee vervult het met andere sporten een belangrijke maatschappelijke rol. Die rol is helaas onderbelicht, zegt Wijbenga.

Wat eens een mooie en waardige sport was, is verloederd tot een sport die een bedreiging voor de samenleving vormt. "We kunnen op deze manier niet doorgaan", zo staat in het manifest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl