Catalanen straffen regeringspartij af

Aangepast op

In de Spaanse regio Cataloniƫ heeft de regerende liberaal-nationalistische partij geen absolute meerderheid behaald. De CiU verloor, maar de kiezers stemden wel massaal voor partijen die streven naar afscheiding van Spanje.

De CiU van regeringsleider Artur Mas had de stembusgang vervroegd in de hoop op een meerderheid in het parlement in Barcelona. Maar de partij heeft 12 zetels verloren en komt uit op 50 zetels van de 135.

De kiezers hebben partijleider Mas afgerekend op zijn bezuinigingsmaatregelen, maar zeker niet op de plannen voor een onafhankelijk Cataloniƫ, getuige de winst voor twee nationalistische linkse partijen.

Referendum

De CiU blijft de grootste partij, maar ver verwijderd van een absolute meerderheid in het parlement die nodig is om een referendum uit te schrijven over onafhankelijkheid van Spanje.

Mas zal naar verwachting politieke samenwerking zoeken met de republikeinse progressieve partij ERC. Die wil ook met een referendum onderzoeken hoe groot het draagvlak onder Catalanen is voor onafhankelijkheid.

Overigens verbiedt de Spaanse grondwet zo'n volksraadpleging.