ETA: opheffing onder voorwaarden

Aangepast op

De Baskische afscheidingsbeweging ETA is onder voorwaarden bereid de strijd definitief op te geven en de wapens in te leveren. Dat staat in een voorpublicatie op internet van de officiƫle verklaring die de ETA later vandaag naar buiten brengt.

De ETA wil over opheffing onderhandelen met de regeringen van Frankrijk en Spanje, de twee landen waar de beweging actief is. Een jaar geleden kondigden de ETA-militanten het einde aan van de strijd om een onafhankelijk Baskenland. Daarbij zijn in de afgelopen 45 jaar zo'n 800 mensen om het leven gekomen. Maar de beweging bleef bestaan en beschikt nog altijd over wapens.

Militaire structuur

Nu zegt de ETA bereid te zijn om haar militaire structuur op te heffen en alle wapens in te leveren. Daarvoor in ruil moeten Frankrijk en Spanje de gedetineerde ETA-strijders overbrengen naar gevangenissen in Spaans Baskenland.

Ook zou Spanje een groot aantal militairen die nu nog in de Baskische regio zijn gestationeerd, moeten terughalen.

De Spaanse regering van premier Rajoy heeft altijd geweigerd te onderhandelen met de ETA. De beweging staat zowel in de EU als de VS op de lijst van terroristische organisaties.