Toch spreektijd voor JOVD

Aangepast op

De JOVD krijgt toch vijf minuten spreektijd bij het VVD-congres in Den Bosch. Partijvoorzitter Korthals wilde de jongerenafdeling van de VVD aanvankelijk geen spreektijd geven, maar ging tijdens het congres overstag.

Korthals zei in zijn openingstoespraak dat het VVD-bestuur zo veel mogelijk leden aan het woord wilde laten. Om die reden had hij de jongerenafdeling geen eigen spreektijd gegeven.

Korthals zei wel dat JOVD'ers net als andere leden naar de zaalmicrofoon konden lopen om vragen te stellen aan de VVD-top.

Geen bezwaar

Na de speech van Korthals werd vanuit de zaal nogmaals gevraagd om spreektijd voor de JOVD. De partijvoorzitter zei daarop dat als de ledenvergadering dat wil, hij "geen enkel bezwaar" heeft tegen spreektijd voor de jongerenafdeling.

JOVD-voorzitter Jarico Vos startte donderdag een actie om toch een toespraak te kunnen houden bij het VVD-congres. Hij kreeg veel steun van lokale afdelingen en partijprominenten als Hans Wiegel. Oud-VVD-leider Nijpels zei vanochtend dat de JOVD toch uitgebreid het woord mocht voeren.

Zorgpremie

Korthals ging in zijn openingstoespraak ook in op de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hij zei dat de VVD had moeten beseffen dat er deining zou ontstaan. Het plan van de inkomensafhankelijke zorgpremie is inmiddels van tafel.

Het VVD-congres begon een half uur later dan gepland. Veel VVD-leden hadden bij hun reis naar Den Bosch vertraging opgelopen. Onder anderen de ereleden Erica Terpstra en Frits Korthals Altes misten daardoor de opening van het congres.

Rutte

Partijleider Rutte beantwoordt sinds 11.30 uur vragen van VVD-leden in de zaal. Eigenlijk zouden fractieleider Zijlstra, Eerste Kamer-fractieleider Hermans en europarlementariƫr Van Baalen dat doen.

Het congres is tot 16.00 uur live te volgen op Politiek 24.