NOS NieuwsAangepast

Kogelbrief stopt Surinaams protest

Door correspondent Harmen Boerboom

De voorzitter van de Surinaamse mensenrechtenorganisatie Jongeren tegen Amnestie heeft een kogelbrief ontvangen. In de niet ondertekende brief stond dat voorzitter Sharona Lieuw On "voor haar eigen bestwil" beter af kon zien van een protestactie tegen de omstreden Amnestiewet die vanmiddag zou plaatsvinden.

Naast de brief zat er ook een kogel in de envelop. Lieuw On heeft gisteravond bij de politie in Paramaribo aangifte gedaan.

De Amnestiewet werd in mei door het parlement aangenomen. Daardoor werden de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, niet verder vervolgd

Ondemocratisch

De jongerenorganisatie wilde vandaag een protestmanifestatie houden in Paramaribo terwijl in de stad de EU-ACP conferentie wordt gehouden. De demonstranten wilden zo de ruim 600 parlementariers uit bijna 100 landen wijzen op de in hun ogen ondemocratische gang van zaken rond de goedkeuring van de wet.

"Ik had zelf graag met de actie door willen gaan," verklaarde Sharona Lieuw On tegenover de NOS. "Maar de meeste andere leden van ons comité dachten daar anders over." De voorzitter van de organisatie zegt wel door te willen gaan met acties, maar waarschijnlijk niet meer tijdens de EU-top.

Lieuw On zegt zich zorgen te maken over het democratisch gehalte van de rechtsstaat Suriname. "Wat gebeurt er met mijn recht op vrije meningsuiting? Het is toch een democratisch land waarin we leven?"

Duizenden mensen

Jongeren tegen Amnestie was één van de medeorganisatoren van de protestacties die in mei van dit jaar plaatsvonden en waar duizenden mensen aan deelnamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl