De twee grootste pensioenbeleggers van Nederland willen meer beleggen in Nederlandse hypotheken. APG en PGGM pleiten voor de oprichting van een Nationale Hypotheek Bank. Deze bank zou door de overheid moeten worden gesteund.

In Nederland staat voor ongeveer 650 miljard uit aan hypotheken. Ongeveer de helft daarvan is Nederlands spaargeld, de rest moeten banken in het buitenland aantrekken, maar dat is door de crisis steeds moeilijker.

VNO/NCW

Deze week riep Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO/NCW pensioenfondsen al op om de hypotheekportefeuilles van banken over te nemen.

De pensioenfondsen willen wel meer beleggen in hypotheken, maar zijn alleen geïnteresseerd als ze weinig risico lopen.

Nieuwe bank

PGGM en APG, samen beleggen ze ongeveer 450 miljard pensioengeld, willen nu een nieuwe bank oprichten die in de plaats moet komen van de Nationale Hypotheek Garantie. De nieuwe bank zou schuldpapier moeten uitgeven dat gekocht wordt door pensioenfondsen. Vervolgens wordt dat geld weer gebruikt voor hypotheken.

Omdat de overheid garant staat lopen de pensioenfondsen nauwelijks risico. De consument gaat volgens PGGM en APG ook een lagere hypotheekrente betalen.

STER reclame