NOS NieuwsAangepast

'Afgewezen asielzoeker vermoord'

Een door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) afgewezen asielzoeker uit Servië is in zijn eigen land vermoord. Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos. Deskundigen zeggen in het programma dat de IND een inschattingsfout heeft gemaakt.

De 49-jarige Serviër Zivko Kosanovic vluchtte in 2005 naar Nederland. Hij was de broer van Dusan Kosanovic, een belangrijke getuige van het Joegoslaviëtribunaal. Die gaf in 2005 een videoband aan het tribunaal waarop was te zien hoe een Servische paramilitaire eenheid waarvan hij zelf deel uitmaakte (de Scorpions), zes moslimmannen uit Srebrenica executeerden.

Bedreiging

Dusan Kosanovic werd opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Zijn broer vluchtte naar Nederland nadat hij in Servië met de dood was bedreigd en mishandeld. Zijn asielaanvraag werd door de IND afgewezen.

De IND stelde vast dat Zivko Kosanovic inderdaad werd bedreigd maar wees zijn aanvraag af omdat het volgens de dienst niet om politieke vervolging ging, maar om gewone criminaliteit.

'Zorgvuldig beoordeeld'

De beslissing van de IND om de Serviër af te wijzen is later door de rechtbank in Den Bosch en in 2007 door de Raad van State bekrachtigd, waarna Zivko Kosanovic naar zijn eigen land moest terugkeren. In 2009 is hij op klaarlichte dag in zijn woonplaats Sid doodgeschoten door een man die hem al had bedreigd en mishandeld voordat hij naar Nederland was gevlucht, blijkt uit het IND-dossier waarover Argos beschikt.

De IND zegt in een reactie tegen Argos dat de asielaanvraag zorgvuldig is beoordeeld en wijst erop dat het besluit door zowel de rechter als de Raad van State is getoetst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl