'Tachtig jaar is nog niet genoeg'

Aangepast op

Twee broers en drie zussen van Marianne Vaatstra hebben vanavond in een tv-programma van Omrop Fryslân gereageerd op de aanhouding van de verdachte van de moord op hun zus.

Welke straf er ook komt, voor de familie zal die niet in verhouding staan tot het leed dat hun is aangedaan. "Er is geen juiste straf", aldus een van de zussen. "Er geldt in Nederland geloof ik een maximum van 30 jaar en tbs. Maar zelfs 80 jaar is nog niet genoeg."

In het programma, dat drie kwartier duurde, namen de vijf familieleden alle gebeurtenissen sinds de verdwijning van Marianne nog eens door. Johan, de broer die haar het laatst heeft gezien, vertelde over hoe hij z'n zus wegbracht naar Kollum.

Voorgevoel

Ze zou weer worden opgehaald door haar vriendje. "Toen zei ik nog van: als hij je vanavond niet naar huis brengt, moet je even bellen. "Ja", zei ze en toen stapte ze uit." Johan Vaatstra heeft het tot twee keer toe aan haar gevraagd. Waarom weet hij niet. "Een voorgevoel misschien."

Veel verdriet

Freddy, een andere broer, vertelt over hoe hij het lichaam van z'n zus aantrof. Hij kreeg een telefoontje dat ze was gevonden. "Je moet komen. Marianne is hier". Even later komt Freddy aan op de plek. "Ik zag haar vrienden staan in het weiland met heel veel verdriet. Ik zag ook mijn vader en een politieman. En dan stap je over de sloot, je gaat erheen en daar lag Marianne dus ook".

Ondanks alle emoties zijn de broers en zussen uiteindelijk blij dat er nu een verdachte is aangehouden op basis van het dna-onderzoek. "Dan word je 's morgens wakker en denk je: is het echt? Ja, het is zo."

Het hele interview met de familie Vaatstra is terug te zien op de website van Omrop Fryslân.

Aanstaande zondag wordt de uitzending met Nederlandse ondertiteling herhaald, om 15.30 uur op Ned 2.