'Seriemoordenaar' vrijgesproken

Aangepast op

In Zweden is de man die te boek staat als de grootste seriemoordenaar uit de geschiedenis vrijgesproken van de moord op twee Noorse vrouwen.

Inclusief de uitspraak van vandaag is Bergwall nu vrijgesproken van vijf van de acht moorden waarvoor hij was veroordeeld. Een unieke zaak in Zweden, waar nooit eerder iemand een nieuw proces kreeg voor vijf moorden en vervolgens van al deze moorden werd vrijgesproken.

Twijfel

De nu 62-jarige Sture Bergwall, ook bekend onder de naam Thomas Quick, bekende begin jaren 90 dat hij ruim dertig mensen had vermoord. Voor acht van deze moorden werd hij veroordeeld.

Er bestond al langer twijfel over zijn bekentenissen. Zo hadden Zweedse media ontdekt dat Bergwall tijdens een van de moorden helemaal niet in de buurt was van de plaats waar de misdaad was gepleegd.

In 2008 verklaarde hij in een tv-documentaire dat hij valse bekentenissen had afgelegd. Hij zou de moorden hebben bekend onder invloed van pillen en door een hang naar aandacht. Daarop werden de zaken heropend.

Nederlands echtpaar

Twee moordzaken worden nog onderzocht, waaronder de moord op het Nederlandse echtpaar Stegehuis in Lapland in 1984.

Een rechercheur die deze zaak destijds onderzocht is ervan overtuigd dat hij het echtpaar niet vermoord heeft. "De verdachte wist wat we tijdens de verhoren van hem wilde horen en hij verschafte ons die antwoorden", zei hij. En tijdens een reconstructie van de moord op Martin en Janni Stegehuis deed hij volgens de rechercheur alles "verkeerd".

Sture Bergwall wacht het onderzoek naar de laatste twee moorden af in een psychiatrische inrichting.