NOS NieuwsAangepast

Haan slachten live on stage; do or don't?

In debatcentrum De Balie in Amsterdam willen ze komende dinsdag live on stage voor publiek een haan slachten. Dit als onderdeel van 'Abattoir De Balie', een discussieavond over het eten van vlees. En een discussie krijgen ze, nu al. Want als je een haan wil slachten op het podium, dan krijg je de Partij voor de Dieren op je dak.

PvdD-raadslid Johnas van Lammeren van de Amsterdamse afdeling van de partij wil er een stokje voor steken. Hij ziet niets in het slachten van dieren in debatcentra. Een debatavondje over de toestand waaronder dieren in de bio-industrie gebukt gaan juicht hij toe, maar hij ziet niet hoe het slachten van een haan op een podium daaraan bijdraagt.

"Welk doel dient het?", vraagt Van Lammeren zich af. "Verwacht De Balie dat mensen bij hun volgende supermarktbezoek nadenken over al die zielige kippetjes in de schappen, om vervolgens vleesloos naar huis te keren? Wil De Balie een nieuwe, bloeddorstige, doelgroep bedienen?"

Stilstaan bij het doden van dieren

Even voor de duidelijkheid, het is niet zo dat tientallen mensen speciaal naar De Balie afreizen om een haan aan zijn einde te zien komen. De bedoeling van de avond is een gesprek over hoe we dagelijks vlees eten, maar dat we volledig vergeten zijn dat daarvoor een levend dier dood moet. We mogen best wat meer stilstaan bij het doden van dieren, het eten van vlees en de consequenties daarvan, vindt de organisatie:

"Een avond zonder moreel oordeel over het vlees eten, maar wel een avond waarop we de verborgen consequentie van het eten van vlees zichtbaar en voelbaar maken. Er wordt vanuit verschillende visies gesproken over de rol van de verwerking en consumptie van vlees binnen onze maatschappij: door een filosofe, een jager en door slagers." (website debalie.nl)

Maar volgens Van Lammeren draagt het slachten van een haan niets bij aan het 'zichtbaar en voelbaar maken van de consequentie van het eten van vlees'. "Over welke consequenties gaat het hier?", vraag Van Lammeren zich af. "Het slachten geeft alleen een inkijkje in de dood van het dier en niet in het leven", zegt Van Lammeren. "En daar gaat het ons om."

'PvdD neemt eigen programma niet serieus'

Yoeri Albrecht, inhoudelijk directeur van De Balie, kan zich niet vinden in de kritiek. Volgens Albrecht neemt de Partij voor de Dieren door de kritiek het eigen partijprogramma niet serieus, omdat De Balie precies doet waar de partij al jaren mee bezig is: meer bewustwording. "Ik vind het van een buitengewoon laag intellectueel niveau. Dat er dan een haan op een podium geslacht wordt, tja. In werkelijkheid gaat het er nog veel erger aan toe. Door deze kritiek gaan ze daaraan voorbij en lopen ze er juist voor weg."

"Twee generaties geleden had iedereen wel eens een dier geslacht zien worden, nu niemand meer. Dáár gaat het ons om. Wij zijn een debathuis, een culturele instelling. We willen mensen hier bewust van maken en dat doen we met kunstenaars, wetenschappers, politici, noem maar op. We hebben zelfs professor Louise Fresco uitgenodigd, een van de meest vooraanstaande personen om hier iets over te zeggen."

'Discussie ontspoord'

Van Lammeren laat in een reactie weten dat de discussie in de media een beetje is ontspoord. Hij zegt het initiatief van De Balie te waarderen en is blij dat de discussie over vlees eten wordt aangewakkerd. "De discussie die ontlokt wordt staan we volledig achter. Het zet ons aan het denken over de 500 miljoen dieren die jaarlijks geslacht worden. "

Het punt waarop De Balie en de Partij voor de Dieren het oneens worden, is dat ene moment waarop de haan geslacht wordt. "Moet het nou echt op deze manier?", vraagt Van Lammeren zich af. "Wij vinden het raar om geld te vragen voor een live slachting van een dier. Dat doe je toch niet voor de show?"

Hoewel De Balie en de PvdD beide bewustwording over het eten van vlees willen aanwakkeren, gaan ze het over dit punt niet eens worden. Wethouder Eric van der Burg (Dierenwelzijn) laat weten dat de gemeente op verzoek van Van Lammeren kijkt of de actie van De Balie wel door de beugel kan. De Balie heeft laten weten dat de debatavond doorgaat zoals gepland.

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl