NOS NieuwsAangepast

Wientjes: kabinet moet bouw redden

De werkgeversorganisatie VNO-NCW roept het kabinet opnieuw op om het voortouw te nemen om de impasse op de bouw- en woningmarkt te doorbreken.

Banken en pensioenfondsen moeten "substantieel" gaan beleggen in woninghypotheken. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes doet de oproep in een interview in het Financieele Dagblad dat morgen verschijnt.

Hypotheken

"Als we nu eens beginnen met die pakweg 130 miljard euro aan hypotheken met een nationale Hypotheekgarantie. Zo'n bedrag zet tenminste zoden aan de dijk." aldus Wientjes. Daardoor wordt geld vrijgespeeld om de kredietverlening aan bedrijven en huizenkopers op gang te brengen. Het kabinet moet twee onafhankelijke deskundigen benoemen die de banken en pensioenfondsen daarbij helpen.

Het grootste pensioenfonds ABP reageert afwijzend op het werkgeversplan. Volgens een woordvoerder kiest ABP voor een bepaalde mix in het beleggingsbeleid om risico's te spreiden en voor een zo hoog en veilig mogelijk pensioen. Met 7 miljard euro aan hypotheekbeleggingen zit het ABP al aan het plafond. Het ambtenarenpensioenfonds belegt in totaal 270 miljard aan pensioenvermogen.

Meer wensen

Daarnaast hebben de werkgevers nog wel een paar wensen en ideeën. De verplichting aan bedrijven om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen moet geschrapt worden, net als het plan om werknemers recht op scholing na ontslag te geven. In ruil daarvoor kan gepraat worden over een versoepeling van de kabinetsplannen rond het ontslagrecht en de duur van de WW-uitkering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl