De beroepsvereniging van gerechtsdeurwaarders wil dat de lijst van spullen die uit huizen van schuldenaars mogen worden meegenomen, wordt aangepast aan de moderne tijd. De organisatie presenteert daarvoor vandaag een voorstel.

In de huidige wet uit 1838 mogen deurwaarders alles meenemen, behalve bedden, beddengoed, proviand voor een maand en nog wat kleine, achterhaalde zaken.

In de praktijk legt ongeveer de helft van de deurwaarders ook inderdaad beslag op vrijwel de gehele inboedel. Zo wordt volgens hen zo veel mogelijk druk op de schuldenaar gezet om de schulden terug te betalen.

Huisdieren

De Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vindt de criteria niet meer van deze tijd. De vereniging stelt voor om de lijst van spullen die niet mogen worden weggehaald, uit te breiden.

Ze willen er onder meer speelgoed, huisdieren en een goedkope radio en tv aan toevoegen. Een dure tv, die veel waarde vertegenwoordigt, mag volgens het voorstel nog steeds worden meegenomen.

Nu al keus

Sociaal raadslieden die schuldenaars bijstaan - verenigd in de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden - zijn blij met het voorstel, maar benadrukken dat deurwaarders nu ook al de keus hebben om zich te beperken.

"De wet biedt ruimte voor deurwaarders om spullen te laten staan, maar daar maken velen geen gebruik van", zegt voorzitter Saskia Noorman-Den Uyl.

STER reclame