Door economieredacteur Jeroen Schutijser

De decembermaand zou voor de 1100 speelgoedwinkels een feest moeten zijn, maar veel winkeliers staat het water tot aan de lippen. Al sinds 2008 zakt de omzet van de traditionele speelgoedzaken.

"In vier jaar tijd is een kwart van hun omzet verdampt: van 1 miljard euro in 2008 tot pakweg 770 miljoen in 2012. En dat terwijl het aantal winkels niet evenredig is meegedaald.

Ja, dat kan natuurlijk niet goed gaan", zegt Frank Quix, retailkenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwacht dan ook dat de komende jaren zo'n 300 speelgoedzaken de deuren zullen moeten sluiten.

ABN Amro

Hij is overigens niet de enige die uitgaat van een tamelijk zwart scenario. In een recent rapport van ABN Amro over de detailhandel, staat dat 'de omzet in non-food momenteel keldert en dat in 2013 het aantal faillissementen in hoog tempo toeneemt'.

Bij de speelgoedzaken, met grote ketens als Bart Smit, Intertoys en Top 1 Toys, komen verscheidene problemen bij elkaar. Uiteraard de economische malaise, maar ook het feit dat steeds meer consumenten speelgoed bestellen via internet.

Bovendien is speelgoed een zeer gewild artikel bij niet-speelgoedwinkels om mee te stunten om extra volk over de vloer te krijgen. Kruidvat, Action, Bruna, zelfs bouwmarkt Gamma; wie verkoopt er eigenlijk geen speelgoed?

Somber

Jan Sinke van vakblad Speelgoed+Hobby komt wekelijks over de vloer bij speelgoedwinkeliers en ziet de ernst van de situatie. "Het ziet er somber uit. Ondernemers zeggen: ik bezuinig op pakpapier, op tasjes, op verlichting, op personeel... Ik kan verder gewoon niet snijden in de kosten. Volgend jaar moet ik ermee stoppen".

Ook wordt er volgens hem steeds meer tweedehands-speelgoed verkocht, via Marktplaats bijvoorbeeld. "Speelgoed wordt door veel mensen toch ook gezien als luxe, als niet echt noodzakelijk", zegt Ruud Ververs van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. "En dus is speelgoed extreem conjunctuur-gevoelig".

Sluiten

Kado-N-Zo in Alphen aan den Rijn is zo'n speelgoedzaak die op 1 december de deuren sluit. "Anderhalf jaar heb ik het uitgehouden", zegt de nog jonge onderneemster Svenja Tillemans.

"Maar mensen geven echt geen cent uit momenteel. En de locatie hier, het Thorbeckeplein, is niet best. Het plein wordt ooit gerenoveerd, maar wanneer en hoe, daar is grote onduidelijkheid over. En daardoor blijven de mensen weg. Heel slecht voor de ondernemers die hier zitten".

Met wat laatste acties hoopt ze uiteindelijk, zonder schulden, de deur achter haar dicht te trekken. "Ik ben deze zaak begonnen met een krediet van 30.000 euro. Dat bedrag probeer ik, dankzij klanten die toch nog komen, af te lossen".

STER reclame