De rechtbank in Lelystad heeft de vroegere directrice van zorginstelling Ansa een boete van 3,1 miljoen euro opgelegd voor fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's) en huursubsidies.

De 50-jarige vrouw was in maart al veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting. Haar 48-jarige echtgenoot kreeg 240 uur werkstraf.

Blanco formulieren

De vrouw dikte aanvragen van haar cliënten voor pgb's aan en stak dat geld in eigen zak. Ze liet hen soms blanco formulieren tekenen waarop zij zelf later bedragen invulde. Behalve haar klanten werd daarmee ook het zorgkantoor opgelicht.

Het paar drukte op die manier ruim 3 miljoen euro achterover en besteedde dat aan elf huizen, auto's en dure sieraden en horloges. Bij hun aanhouding in 2010 werd beslag gelegd op de bankrekening en 200.000 euro aan contanten.

De boete van 3,1 miljoen euro die is opgelegd, is berekend over de totale inkomsten van de vrouw. Volgens het openbaar ministerie was het ondoenlijk om per cliënt uit te zoeken hoeveel geld aan zorg is besteed en hoeveel daarvan is verduisterd.

STER reclame