Dan toch een downloadverbod?

Aangepast op

Zit er dan toch een downloadverbod aan te komen? De Tweede Kamer zou nu toch zo'n verbod willen steunen. Wel is het zo dat dit verbod in afgeslankte vorm zou moeten worden uitgevoerd.

Hoe het downloadverbod er nu precies uit moet komen te zien is nog onduidelijk, daar gaat staatssecretaris Teeven zich nu op storten. Eerder was een degelijk verbod geen sprake omdat er geen meerderheid in de Kamer voor was te vinden.

Afgeslankte vorm

Regeerpartner PvdA staat nu wel open voor een verbod, al is dit dan in afgeslankte vorm. Dat betekent dat particulieren niet geraakt mogen worden door het verbod. Alleen mensen die 'bedrijfsmatig' van auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikmaken, zijn volgens het verbod strafbaar. Met bedrijfsmatig downloaden wordt bedoeld dat je er geld mee verdient.

Hoe die term van 'bedrijfsmatig downloaden' precies wordt ingevuld is nog niet duidelijk, daar zal het voorstel van Teeven meer helderheid in moeten bieden. Het verbod betekent niet dat de politie straks actief langs huizen gaat. Het verbod laat het initiatief bij bedrijven: zij kunnen mensen aanklagen en een boete eisen.

Thuiskopieheffing

Tot voor kort kon het downloadverbod dus niet op een meerderheid rekenen. Daarom had Teeven een alternatief bedacht: de zogenoemde thuiskopieheffing. Het is in Europese richtlijnen namelijk vastgelegd dat alle landen óf een downloadverbod moeten hebben, óf een thuiskopieheffing moeten invoeren. De thuiskopieheffing betekent dat vanaf volgend jaar mensen een heffing moeten betalen van maximaal 5 euro op onder meer smartphones, telefoons met mp3-speler en tablets. Dat geld wordt dan gebruikt ter compensatie voor het illegale downloaden van muziek en films

Door: Dorien