NOS NieuwsAangepast

Telegraaf wint zaak tegen de Staat

De Nederlandse staat en de AIVD hebben de rechten van twee Telegraaf-journalisten geschonden door hen af te luisteren en vast te zetten. Tot die conclusie komt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Bart Mos en Joost de Haas stonden volgens het hof in 2006 in hun recht toen zij niet wilden zeggen wie AIVD-dossiers over topcrimineel Mink K. aan hen had doorgespeeld. De twee beriepen zich terecht op hun bronbescherming, zegt het hof.

Liquidaties

De Telegraaf meldde op basis van de documenten onder meer dat de groep van Mink K. miljoenen uitgaf aan het omkopen van politie- en justitiepersoneel. Ook zouden liquidaties zijn uitgevoerd met door politie in beslag genomen wapens. Er is echter nooit hard bewijs voor deze praktijken op tafel gekomen.

In 2007 werd een oud-AIVD'er veroordeeld tot twee jaar cel voor het mee naar huis nemen van de stukken. Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat hij de dossiers heeft doorgespeeld aan Mink K.

Mos en De Haas werden destijds gegijzeld door justitie omdat ze hun bronnen niet wilden prijsgeven. De rechter maakte na drie dagen een einde aan de gijzeling, omdat de journalisten zich op hun verschoningsrecht beriepen en de staatsveiligheid niet in het geding was. Het verschoningsrecht is het recht geen getuigenis af te leggen.

Excuses

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs is ontzettend blij met de uitspraak van het Hof. "Nu staat vast dat de Nederlandse staat en de AIVD hier ver over de schreef zijn gegaan." Hij vindt dat het kabinet na deze uitspraak excuses aan moet bieden. "In de eerste plaats aan de twee Telegraaf-verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos, aan De Telegraaf en aan de Nederlandse journalistiek."

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse staat wordt veroordeeld voor het onvoldoende veiligstellen van het recht op journalistieke bronbescherming. In 2007 werd Nederland op de vingers getikt door het Europese hof omdat het journalist Koen Voskuil onterecht had vastgezet. Ook Voskuil had een verhaal over Mink K. gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl