NOS NieuwsAangepast

Vaticaan: geen geld voor kerststal

Het Vaticaan geeft dit jaar geen geld uit aan de traditionele kerststal op het Sint Pietersplein. Er komt weliswaar een enorme stal rond de obelisk in het hart van het plein, maar die zal volledig worden betaald door het bestuur van de Zuid-Italiaanse regio Basilicata.

De reusachtige kerstboom bij de stal is een geschenk van een andere regio. Bezuinigingen van het kerkbestuur worden als verklaring gegeven voor de bezuiniging.

De traditionele voorstelling van de geboorte van Jezus is ook in een kwaad daglicht gekomen na onthullingen uit de privécorrespondentie van paus Benedictus.

Hoge kosten

Uit de zogenoemde 'Vatileaks'-documenten blijkt dat bestuurders van het Vaticaan ageerden tegen de exorbitante kosten van de kerststal in 2009. Toen werd 550.000 euro voor de kerstvoorstelling uitgegeven en was er mogelijk sprake van corruptie bij de aanbesteding.

Inmiddels is op het Sint Pietersplein begonnen met het bouwen van de traditionele stal, die 225 vierkante meter groot wordt. De figuren in de stal zelf worden een halve meter hoog. Basilicata hoopt door het financieren van het project toeristen naar de regio te lokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl