Kansloos Ajax uitgeschakeld in CL

Ajax is uitgeschakeld in de Champions League. De Amsterdammers waren in eigen huis kansloos tegen Borussia Dortmund (1-4) en Real Madrid pakte een punt bij Manchester City.

Ajax maakt nog wel kans op de derde plek in groep D en daarmee een doorstart in de Europa League.

Net als in de thuiswedstrijd tegen Real (1-4) kreeg Ajax een lesje in efficiënt voetbal. Dortmund liet de bal aan Ajax en had aan drie oprispingen genoeg voor een 3-0 voorsprong bij rust.

Na acht minuten liep Marco Reus, weggestuurd door Mario Götze, weg bij Christian Poulsen en hij tikte simpel raak. Götze maakte zelf de 0-2; na een snelle vrije trap kapte hij Ricardo van Rhijn uit en klopte Kenneth Vermeer in de korte hoek.

Ajax leeft even op in slotfase

Vlak voor rust redde Vermeer bij een inzet van Götze, maar was hij kansloos op de rebound van Robert Lewandowski. En kort na rust ontsnapte Ajax aan de 0-4; Götze viel over een been van Niklas Moisander, maar kreeg geel in plaats van een penalty.

Ajax ging vervolgens met de moed der wanhoop op zoek naar de aansluiting. Dat leidde tot een kopbal van Derk Boerrigter en schoten van Christian Eriksen en Lasse Schöne.

Dortmund was niet onder de indruk en kwam via Lewandowski op 0-4. De Pool nam een voorzet van (weer) Götze knap aan en schoot de bal koel langs Vermeer.

In de slotfase scoorde Danny Hoesen na een mooie actie van Eriksen en was Jody Lukoki bij een snelle counter nog dicht bij de 2-4.