Langstudeerboete kost miljoenen
De langstudeerboete heeft de overheid ruim 12,3 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Onderwijs die NOS op 3 heeft opgevraagd via een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur.
De kabinetsonderhandelaars Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) besloten in oktober, een maand na de invoering van de langstudeerboete per 1 september, om de maatregel per direct af te schaffen. De kosten van de voorbereidingen en de invoering liepen toen al in de miljoenen, onder meer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
De dienst beheert het register met studenten en moest uitzoeken wie een langstudeerder was. Ook moest DUO de bezwaarprocedures van studenten afhandelen en de voorlichting over de langstudeerboete verzorgen.
Tegemoetkoming
Uit interne documenten van het ministerie blijkt dat DUO-medewerkers volgend jaar, als de zaak is afgewikkeld, naar verwachting ruim 23.000 manuren hebben besteed aan de langstudeerboete. Een uur komt volgens het ministerie overeen met 100 euro. De totale kosten komen dus uit op ruim 2,3 miljoen euro.
Ook heeft het Rijk hogescholen en universiteiten 10 miljoen euro gegeven als tegemoetkoming voor onder meer het aanpassen van hun administratiesystemen. De onderwijsinstellingen innen het collegeld en dus ook de langstudeerboete.
De 'langstudeerdersmaatregel', zoals die officieel heet, was een plan van het kabinet-Rutte I. Studenten die langer dan een jaar extra over hun opleiding doen, moesten 3000 euro meer collegegeld betalen. Studenten die de boete of een deel daarvan al hebben betaald, krijgen dat geld voor 1 december terug.