Turkije vraagt NAVO om Patriots

Aangepast op

Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten formeel gevraagd om Patriots in te zetten tegen aanvallen uit Syrië. Het Turkse verzoek is bevestigd door NAVO-topman Rasmussen. De afgelopen dagen is er over de inzet van de Patriots al intensief overlegd, maar een formeel verzoek lag er nog niet.

Het verzoek kan gevolgen hebben voor het Nederlandse leger. Nederland is één van de weinige NAVO-bondgenoten die over Patriot-luchtafweerraketten beschikken.

Zware mortieren

Vorige maand werd de Turkse grensstad Akçakale vanuit Syrië beschoten met zware mortieren. Daarbij zijn zeker vijf inwoners van de stad om het leven gekomen. De VN-Veiligheidsraad heeft die Syrische aanval scherp veroordeeld.

De Patriots kunnen overigens niets uitrichten tegen mortierbeschietingen. Het luchtafweersysteem is bedoeld om vijandelijke raketten in de lucht te vernietigen.

Kabinet

Het kabinet bekijkt nu of het inderdaad Patriots zal leveren om de Turkse bevolking en het Turkse grondgebied te beschermen.

De ministers Timmermans en Hennis-Plasschaert schrijven aan de Tweede Kamer dat het kabinet "de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage" onderzoekt. Ze willen de Kamer op korte termijn informeren over het besluit.