Ook Westbank onrustig

Aangepast op

Ook op de Westelijke Jordaanoever wordt het steeds onrustiger. Terwijl de Gazastrook wordt gebombardeerd treedt het Israëlische leger streng op in het andere Palestijnse gebied. Demonstraties tegen de bombardementen op Gaza worden met harde hand uiteengeslagen.

Uit verschillende steden komen berichten over Palestijnen die juichend de straat op zijn gegaan na de bomaanslag op een bus in Tel Aviv, eerder vandaag. Kleine groepen demonstranten zouden slaags zijn geraakt met het Israëlische leger.

Traangas

Elisabeth Koek woont in Ramallah en werkt voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq. Van de rellen van vandaag heeft Koek weinig meegekregen, maar van de rellen van de afgelopen dagen des te meer.

"Er zijn constant ongeregeldheden tussen Palestijnen en het Israëlische leger. Demonstraties beginnen klein en vreedzaam, maar uiteindelijk grijpt het Israëlische leger in."

In Nabi Saleh en Hebron werden twee demonstranten doodgeschoten. Koek: "Er wordt soms ook van heel dichtbij met traangas geschoten, waardoor mensen gewond raken. Veel mensen worden daarna met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht."

Verlengstuk

Gevreesd wordt dat in de komende dagen het geweld alleen maar toeneemt. Veel Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn hun eigen regering zat. Die probeerde de laatste jaren vredesbesprekingen met Israël te beginnen, maar die pogingen liepen op niets uit.

De Palestijnse autoriteiten worden nu gezien als een verlengstuk van de Israëlische bezetter. Ze staan bij de demonstraties en arresteren ook demonstranten. President Abbas praat ondertussen wel met alle hoofdrolspelers, maar kan weinig doen. Hij staat aan de zijlijn.