NOS NieuwsAangepast

Thermphos failliet verklaard

De fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is door de rechter failliet verklaard. Het bedrijf vroeg eerder deze maand faillissement aan.

Thermphos maakte al enige tijd miljoenen euro verlies per maand. Banken waren niet langer bereid dat verlies te financieren.

De moeilijkheden ontstonden toen het bedrijf boetes kreeg omdat de fabriek te vervuilend was. Ook de hevige concurrentie vanuit Kazachstan bracht Thermphos in financiële problemen.

Miljoenenstrop

De curatoren van Thermphos krijgen twee maanden de tijd van de rechter om het vermogen te inventariseren en om orde op zaken te stellen.

Gisteren meldde RTL Nieuws dat er voor de overheid een miljoenenstrop dreigt als er geen koper komt voor de fabriek. Uit geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken blijken dat het verwijderen van radioactieve afvalstoffen op het terrein mogelijk honderden miljoenen euro's gaat kosten. Het ministerie zegt dat de gesprekken over de overname nog bezig zijn. "Zolang die lopen, is ontmantelen van het bedrijf en afvoeren van de voorraden niet aan de orde", zei een woordvoerder.

Volgens FNV Bondgenoten zijn zowel Nederlandse als buitenlandse partijen geïnteresseerd in een overname. De vakbond zegt dat het mogelijk is dat alleen succesvolle onderdelen in het buitenland worden verkocht, dus zonder de verlieslijdende fabriek in Vlissingen. "We hopen dat de curatoren het maatschappelijk belang laten meewegen en verkopen aan een investeerder die het hele bedrijf overneemt. Ook als die een lagere prijs betaalt", zegt bestuurder Liliane Schoone van FNV Bondgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl