VN-organisatie boos over legerfilm

Aangepast op

Een vluchtelingenorganisatie van de VN is boos over een animatiefilmpje van het Israëlische leger. Daarin is te zien hoe raketten worden afgevuurd vanaf het terrein van een Palestijns school die zogenaamd is gefinancierd door de Verenigde Naties.

Het filmpje staat al twee jaar op YouTube, maar het Israëlische leger plaatste afgelopen weekeinde de link weer op Twitter.

Menselijk schild

In de computeranimatie claimt het leger dat Hamas wapens en raketten verbergt in wijken, moskeeën en scholen die als menselijk schild dienen. Halverwege het filmpje worden door leden van Hamas raketten afgevuurd vanaf een school met een groot UNRWA-logo op het gebouw.

De UNRWA werd in het leven geroepen door de VN in 1949 en heeft als doel om hulp aan te bieden aan 5 miljoen Palestijnen, vooral op het gebied van vluchtelingenwerk en onderwijs. Nederland maakte deze week bekend dat het 3 miljoen euro doneert aan Gaza voor ontwikkelingshulp. Een groot deel is bestemd voor UNRWA.

Logo

In een schriftelijke reactie schrijft UNRWA dat het bezorgd is over de beelden, waarin ten onrechte wordt gesuggereerd dat de organisatie zich bezighoudt met terrorisme. Ook keuren de organisatie het gebruik van het eigen logo in het filmpje af. "In een conflict als dit kunnen zulke beelden grote consequenties hebben. Wij nemen onze onafhankelijkheid zeer serieus, vooral in deze tijden."