Curiosity heeft iets 'groundbreaking' ontdekt, maar wat?

Aangepast op

Er zou een dezer dagen zomaar eens nieuws van Mars kunnen komen. Mars-rover Curiosity heeft namelijk iets ontdekt dat "groundbreaking" is, maar de NASA wil er nog niet veel over zeggen.

Het enige wat de NASA kwijt wil, is dat één van de instrumenten, SAM, data doorstuurt die er interessant uitziet. SAM is een soort klein chemisch lab dat kan vertellen uit welke stoffen dingen Curiosity tegenkomt bestaan. Dat kan een steen zijn, maar ook lucht.

Dubbel checken

"Het is data die de geschiedenisboeken in kan. Het ziet er erg goed uit", zegt onderzoeker John Grotzinger van de NASA tegen de NPR. Maar hoe hard de verslaggever van die omroep het ook probeert, meer wil Grotzinger nog niet kwijt.

De reden is simpel: de NASA wil het eerst dubbel checken om te voorkomen dat ze iets naar buiten brengen dat niet klopt. Ze gingen eerder al bijna de fout in toen via SAM de aanwezigheid van methaan in de lucht op Mars leek te zijn ontdekt. Maar uiteindelijk bleek dit waarschijnlijk lucht te zijn geweest die de Curiosity mee had genomen vanaf de aarde.

Voor nu kunnen we dus niet anders dan rustig afwachten tot de NASA wil vertellen wat ze ontdekt hebben. Of wat ze niet ontdekt hebben natuurlijk.

Door: Elger