Geen meerderheid voor leenstelsel in Eerste Kamer

Aangepast op

Studenten die vreesden voor de komst van het leenstelsel kunnen voor nu even opgelucht ademhalen. In de Eerste Kamer blijkt er namelijk geen meerderheid voor het afschaffen van de basisbeurs en de OV-studentenkaart. Het kabinet wilde dat vanaf 2014 doorvoeren.

Het probleem is alleen dat VVD en PvdA samen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Er moeten dus andere partijen de plannen steunen. De coalitie ging er vanuit dat GroenLinks en D66 dat zouden doen, maar GroenLinks is het toch niet eens met de plannen die er nu liggen.

Verkiezingsprogramma

"De huidige studiefinanciering wordt aangepast: de basisbeurs wordt afgeschaft." Dat is de letterlijke tekst uit het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Maar er staat ook in dat de aanvullende beurs omhoog moet en het collegegeld omlaag en dat wil het kabinet niet. Ook heeft GroenLinks er nu nog een extra voorwaarde aan toegevoegd: de ov-studentenkaart moet blijven.

Als deze aanpassingen geld kosten dan moet dat maar ergens vandaan worden gehaald, vindt de partij. Met deze plannen gaan de Eerste Kamerfractie niet akkoord.

Studenten moeten trouwens niet te vroeg juichen: GroenLinks blijft dus wel voor het leenstelsel. En het kan zomaar zijn dat als het kabinet zijn plannen iets aanpast er alsnog een meerderheid in de Eerste Kamer is.

Door: Elger