Nog geen bestand Israël-Hamas

Aangepast op

Overleg tussen Hamas en Israël heeft nog niet tot een wapenstilstand geleid. Vannacht zijn vanuit Gaza opnieuw beschietingen gemeld; daarbij zouden onder meer regeringsgebouwen en een winkelcentrum zijn geraakt.

De beschietingen vanaf zee, die gistermiddag begonnen, zijn de hele nacht doorgegaan.

Mensen in het noorden van Gaza-stad werden gewaarschuwd dat ze beter konden vertrekken. Zeker duizend gezinnen hebben daaraan gehoor gegeven. Ze zijn opgevangen in scholen in het centrum van de stad.

Dodental

Het dodental in de Gazastrook is volgens Palestijnse bronnen opgelopen tot 173. Meer dan 1100 mensen zijn gewond geraakt sinds het uitbreken van de gevechten, een week geleden.

Ook in Israël zijn vannacht opnieuw raketten neergekomen vanuit de Gazastrook.

Israël zou gisteravond militaire doelen in Gaza hebben bestookt, waaronder een centrale meldkamer van Hamas.

Spoedoverleg

De Amerikaanse minister Clinton voerde gisteravond in Jeruzalem spoedoverleg met premier Netanyahu over de beschietingen over en weer. Ook zij spraken over een bestand. Clinton zei na het gesprek dat de VS een duurzame oplossing zoekt voor de crisis, die leidt tot stabiliteit in de regio.

Als er later vandaag nog geen staakt-het-vuren is bereikt, zal de VN-Veiligheidsraad zich in een open debat over de crisis buigen. De raad heeft zich de afgelopen week nog niet over het conflict uitgelaten. De vaste leden van de Veiligheidsraad zijn verdeeld. De VS uit openlijke kritiek op Hamas en zegt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen.

Rusland roept op tot een bestand en een einde aan het geweld en steunt internationale gezanten die bemiddelen in een staakt-het-vuren.