'Killer robots' moeten verboden worden'

Aangepast op

Ze bestaan nog niet eens, maar toch zouden ze volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) nu al verboden moeten worden: killer robots. Machines die het werk van militairen overnemen, zo kunnen ze bijvoorbeeld zelfstandig burgers en soldaten neerschieten. HRW en de rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard deden een oproep om de verdere ontwikkeling van deze robots te stoppen.

Dat is niet genoeg: ze willen dat de regering de volautomatische wapens helemaal verbiedt. De twee organisaties stelden samen een rapport op waarin ze argumenten geven waarom de robot zo gevaarlijk is. "Als je machines de macht geeft om zelf te kiezen wie er moet blijven leven en wie er dood moet, dan zou dat erg ver gaan", zegt Steve Goose van Human Rights Watch.

Volgens HRW kunnen killer robots geen onderscheid maken tussen een soldaat en een burger in een oorlogsgebied. Ook zouden ze geen medeleven kunnen tonen voor de slachtoffers die ze maken.

High-tech legers

Er zijn al high-tech legers bezig om de volautomatische wapens te ontwikkelen. "Hoe meer landen hier in gaan investeren, hoe moeilijker het wordt om de ontwikkelingen te stoppen", zegt Goose. Experts gaan er van uit dat de eerste killerrobot pas over 20 tot 30 jaar af is.

Drone

Op dit moment bestaan er nog geen volledig zelfstandige wapens, maar een van de voorlopers is de drone. Een drone is een onbemand vliegtuig voor militaire doeleinden. Op dit moment wordt de drone onder andere Pakistan en Afghanistan gebruikt. Ook vliegt hij boven Gaza.

Door: Esther